Ook Cross stage genoemd

Is een stage die zich richt tot autonome piloten, om meer ervaring op te doen en zodoende je veiligheids-marge te vergroten, om langer te vliegen, hoger en verder… Zij die zoeken naar mooie afstands-vluchten in groep met de hulp van een instructeur.

Objectieven van de stage

  • Leren een vlucht voor te bereiden : van de analyse van de weersvoorspelling tot de luchtgesteldheid en diens evolutie…
  • Zich verdiepen in de technieken van de performance-vlucht : efficiënt stijgen in thermiek, analyseren en transiteren, …
  • Je besturingstechniek verfijnen om sereen en optimaal te vliegen in thermische condities.
  • Je landingstechnieken verbeteren : toplandingen en geimproviseerde landingen.
  • Anders vliegen : afstandsvluchten, moeilijkere vliegplaatsen aandoen, trekken en vliegen kombineren…

Deze stage wordt gegeven door een monitor, bijgestaan door een chauffeur voor het ophalen. Bovenop de gebruikelijke uitrusting beschikt ook elke leerling over een variometer.

FFVL niveau : Blauw – Bruin

performance

Verloop van de stage

Na een sessie grondoefeningen en controle van het materiaal gaan we op zoek naar de beste vliegcondities mogelijk. Elke ochtend wordt er een briefing gehouden. Rekeninghoudend met de weersomstandigheden wordt er dan een zo lang mogelijke vlucht (hoog en ver in afstand) uitgestippeld. Tijdens de vlucht geeft de monitor indicaties via de radio vanuit de lucht en ook de andere piloten helpen om de vlucht te kunnen realiseren. Dit alles wordt gevolgd op de grond door een navette met chauffeur om iedereen op te pikken waar je ook landt.

Hier verdwijnen de bergen en zijn we vrij ……

performance-bp